Dat zittend en staand werk goed is voor ons is inmiddels geen nieuws meer, maar wat zijn nu precies de voor- en nadelen van het nieuwe werken?
Voordelen van zittend werk
Het lichaam wordt bij het uitvoeren van de taken optimaal ondersteund door middel van een stoel (met armsteunen) en een tafel. Maar te lang zitten is sterk af te raden omwille van de noodzaak aan beweging en aangezien we moeten vermijden altijd in dezelfde houding te werken.
Nadelen van zittend werk
Er zijn ook enkele nadelen aan zitten zoals: een beperkter zicht op de omgeving, minder kracht, noodzakelijke been – en voetruimte is niet altijd aanwezig. De duur van het zitten, de activiteiten die tijdens het zitten moeten uitgevoerd worden en de kwaliteit van het meubilair zijn bepalend of er een verhoogde kans is op rugklachten of andere musculoskeletale aandoeningen
Nadelen van staand werk
Bij staand werk is het de statische belasting van de spieren, de samendrukking van de zachte weefsels en de hydrostatische druk in de benen, die vermoeidheid kan veroorzaken. Daarbij bepalen de positie van de armen en van de rug in grote mate of er zich een risico voordoet. Vandaar dat langdurig staand werken zeker moet vermeden worden en dat ook de houding, kracht en bewegingsfrequentie moeten geëvalueerd worden.
Voordelen van staand werk
Toch zijn er enkele voordelen aan staand werken:
– Reikwijdte is groter
– Lichaamsgewicht kan gebruikt worden om krachten uit te oefenen
– Staand werken vraagt minder beenruimte
– De benen zijn zeer effectief om vibratie op te vangen
– De druk op de lumbale tussenwervelschijven is kleiner
– Voor de rechtopstaande houding is een minimale spieractiviteit nodig waardoor het geen aandacht vraagt
– Het vermogen van de rompspieren is tweemaal zo groot staand